Gebelikte Kilo Kontrolü
Gebelik, baştan sona hormon dengelemesi üzerine kurulu bir süreçtir. Yani bir kadın hamile kaldığı andan itibaren özellikle östrojen ve progesteron hormonlarındaki dalgalanmalar, kadınların normal yaşantıları ile gebelik zamanları arasındaki temel farklılıkların oluşmasına neden oluyor.
Gebelikte kilo kontrolünün zor oluşunun da altında yatan nedenlerin belki de en başında, yine bu hormonların iştah artışındaki ve anne adayının psikolojisindeki etkileri yatıyor.
Gebelikte Kaç Kilo Almak Gerekir?
Hamile bir kadının gereğinden fazla kilo almasının aslında bebeğe yararı değil zararı oluyor. Normal koşullarda anne adayı gebelikten önce fazla kilolu değilse 9 ila 12 arasında kilo alması normal kabul ediliyor.
Eğer anne adayı zaten kilolu ise, gebelikte daha az kilo alması hem onun hem de bebeğinin yararına oluyor.
Gebelikte kiloyu fazla fazla almak, vücuttaki yağ ve şeker oranının fazla olması anlamına geldiği için, bebeğin sağlıklı gelişimini olumsuz şekilde etkiliyor.
Hiçbir anne adayı, karnındaki bebeğin sağlıksız şekilde büyümesini, gereğinden az ya da fazla kilolarda doğmasını istemeyeceği için, gebelikte kilo alma konusunda dikkatli olmalıdır.
Karbonhidrat içeren gıdalardan ve fazla şekerli yiyeceklerden uzak durmalı, hazır gıdalar konusunda da çok ölçülü olmalıdır.