Dökülen Saç Geri Çıkar Mı?
Saç dökülmesi günlük hayatımızda yaklaşık olarak her beş kişiden en az üçünde görmüş olduğumuz bir problem haline gelmiştir. Saç dökülmeleri bireyi, görsel olarak etkilediği gibi psikolojik olarak da son derece olumsuz etkiler. Sık yaşanan saç dökülmeleri nedeniyle, kendimizi birçok alanda yetersiz hissederek, özgüvenimizin zarar görmesine tanıklık ederiz. Peki, istenmeyen bu durumun önüne nasıl geçebiliriz. Herkesin aklında merak uyandıran da tam olarak budur işte. Dökülen saçlar geri çıkar mı? Dökülen saçlar, dökülme sebebine göre tekrar çıkabilir veya çıkamaz. Aslında işe öncelikle saçların dökülmesindeki faktörü tespit etmekle başlamamız gerekir. Maalesef ki saç dökülmelerinin sebebi olarak pek çok etken söz konusudur.
Genetik Faktörler
Bilinen en büyük etken, genetiktir. Genetik saç dökülmesi kişinin genetik alt yapısına bağlı olarak kadın veya erkeklerde sıklıkla görülür. Kronik olarak da bilinen genetik etkenler, aile fertlerinden aktarılır. Yaş ilerledikçe bazı foliküller saç üretimini yavaşlatır. Bu da kalıtsal olarak saç kaybı yaşanmasına neden olur. Bu tip saç dökülmelerinde maalesef ki saçların tekrardan çıkması olabildiğince zordur. Tabi ki doktorlardan destek alınarak tedaviyle, dökülme süreci yavaşlatılabilir.
Alopesi Hastalığı
Alopesi diye adlandırdığımız bağışıklık sistemi hastalığı, yoğun saç dökülmesine sebebiyet vermektedir. Bazı bölgelerde küçük öbekler şeklinde bir dökülme yaşanır. Bu tip saç dökülmesinin sonuçları pek de kestirilemez. Dökülen saçlar eskisi gibi uzayabilir fakat tekrar dökülme yaşanabilir.
Hormonal Değişiklikler
Saç dökülmelerinde ki en büyük faktörlerden birisi de yaşanan hormonal değişikliklerdir. Kadınlar genelde doğum sonrası veya menopoz dönemlerinde sık saç dökülmeleri yaşayabilirler. Erkekler içinde bazı yaş aralıklarında değişen hormonal problemler söz konusudur. Hormonal sebep ile dökülen saçlar geri çıkabilir. Bunun için, yanlış ilaç tüketiminden de kaçınılması gerekmektedir.
Yetersiz Ve Yanlış Beslenme
Beslenme, insan vücudunda ki her şeyi olumlu veya olumsuz yönde etkilemektedir. Saç dökülmesi yetersiz ve yanlış beslenmekten kaynaklı da yaşanan bir problemdir. Beslenme düzeninizde yeterli miktarda demir ve çinko gibi takviyeler bulunmuyorsa saç dökülmeleriniz artacaktır. Bu eksikliklerin giderilmesi saçlarınızın yeniden çıkmasına ve eskisi gibi uzamasına olanak sağlar.
Stres
Stres, çoğu hastalığın davetçisidir. Vücut stresli olduğunda, kortizol hormonu serbest bırakılır. Bu da saç hücrelerini olumsuz etkiler. Stresi önlemek, saç dökülmelerini de önlemek anlamına gelir. Dökülmesi duran saçlar böylelikle geri de çıkacaktır.